Magnetni separatori tekućih smjesa sa automatskim čišćenjem

Magnetni separator tekućih smjesa sa automatskim čišćenjem Magnetni separator služi za hvatanje metalnih magnetnih nečistoća pri protoku tekućih materija. Opremljen je veoma jakim permanentnim magnetima da ne bi došlo do povlačenja magnetnih nečistoća protokom tekućine. Radi se o neodimijumskim-NdFeB magnetima, koji imaju višestruku magnenku indukciju (magnetsku snagu) od klasičnih, feritih magneta koje ne bi mogle da održe uhvaćene magnetske nečistoće.

Magnetni separator tekućih smjesa sa automatskim čišćenjem Standardno proizvodimo ulazni i izlazni promjer (prečnik) 50, 100, 150 i 250 mm (250 mm samo u izvodjenju sa automatskim čišćenjem). Magnenki separator je takodjer moguće isporučiti u dvoslojnom izvodjenju za zagrijevanje unutrašnjeg kućišta (separacija napr. iz čokolade).

Svakom kupcu izlazimo maksimalno u susret. Proizvodimo po mjeri prema Vašim potrebama i zahtjevima. Naručite pismenim putem ponudu za separator

Ovaj proizvod razvija i proizvodi naša kompanija. Montiranje i servis izvode naši stručno obučeni tehnčari.

Automatsko čišćenje separatora

Poslije pokretanja automatskog procesa čišćenja dolazi do povlačenja magnetnih jezgara iz cijevi od nerdjajućeg čelika u gornji dio magnetnog separatora, voda za ispiranje potpuno uklanja uhvaćene magnetne nečistoće i one se ispuštaju iz separatora kroz ventil u donjem djelu. Prije početka procesa čišćenja, moguće je upotrebiti drugi ventil kojim ispuštate ostatke materijala koji ostaju  u tijelu magnetnog separatora prije čišćenja.

Magnetski separator je kontroliran od strane pneumatskih komponenti FESTO, a proces čišćenja je kontroliran od strane programskog automata  PLC - SIEMENS.

Materijal protiče kroz separator

Separator hvata magnetne nečistoće

Materijal protiče kroz obilaznicu (bajpas)

Separator se čisti

 

 

Separacioni spremnik – dvostupanjska separacija iz tekućih smjesa

Sekundarna separacija metalnih nečistoća odstranjenih protočnim separatorom sa automatskim čišćenjem.

Tok separacije u separacionom spremniku

Magnetni separator sa automatskim čištenjem odstranjuje metalne nečistoće iz tekućine. Prilikom automatskog ciklusa čišćenja se ove nečistoće ispiru vodom ili bilo kojim drugim sredstvom. Ova tekućina za ispiranje se sa uhvaćenim metalima skupa ispušta u separacioni spremnik (na slici crvena obskrba - pritoka).

Šema separacionog spremnika

U gornjem dijelu separcionog spremnika (crveno) se nalazi magnetni valjak. Preko ovog magnetnog valjka protiče tekućina za ispiranje u donji dio posude (zeleno). Magnetni valjak hvata metale i cilindar iz njih istiskuje ostatke tekućine. Zahvaljujući tome su separisani metali skoro potpuno suhi i sakupljaju se u priloženom spremniku (sivi spremnik).

Velika pogodnost ovog tehničkog rješenja je to što se iz donjeg dijela spremnika tekućina za ispiranje ponovno upotrijebljava za ispiranje sepratora. Zbog toga je to zatvoreni sustav (sistem) sa minimalnim gubicima tekućine za ispiranje. Dopunjavanje ili potpuna zamjena tekućine za ispiranje je samo povremeno, što dovodi do uštede i smanjuje potrebu za dodatnom radnom snagom.

Gdje koristiti separacioni spremnik?

Svuda gdje nije moguće tekućinu za ispiranje, uprljanu odstranjenim nečistoćama puštati direktno u kanalizaciju.

Svakom kupcu izlazimo maksimalno u susret. Proizvodimo po mjeri prema Vašim potrebama i zahtjevima. Naručite pismenim putem ponudu za separator

Ovaj proizvod razvija i proizvodi naša kompanija. Montiranje i servis izvode naši stručno obučeni tehnčari.

Prednosti sepraracionog spremnika

  • visoka efektivnost magnetne separacije
  • zatvoreni krug sekundarne separacije – seprator se čisti stalno istom tekućinom za ispiranje (voda, ulje ili emulzija), što snižava njegove gubitke. Tekućina se mijenja samo povremeno prema stupnju njezinog prljanja i učestanosti čišćenja separatora.
  • niski troškovi za likvidaciju uhvaćenih nečistoća (likvidiraju se samo metalne nečistoće, nikako tekućina za ispiranje)  
  • minimalno ekološko opterećenje
  • bez potrebe radne snage
  • lahko ćete vidjeti koliko magnetnih nečistoća je odstranjeno separatorom

 

 

Funkcija separacione posude

Suhi separisani metali u separacijskom spremniku

Magnetni valjak hvata metale i cilindar iz njih istiskuje ostatak tekućine.